Автомобилна Аптечка - какво трябва да има в нея
+3
val_mcrae
crazy_moto
vtmn
7 posters
Страница 1 от 1
Автомобилна Аптечка - какво трябва да има в нея
ИНСТРУКЦИЯ № 1 ОТ 20 ФЕВРУАРИ 2008 Г. ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО НА АПТЕЧКИТЕ НА МОТОРНИТЕ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА
Издадена от Министерството на здравеопазването
Обн. ДВ. бр.27 от 11 Март 2008г.
Чл. 1. (1) Аптечките на движещите се по пътя три- и четириколесни моторни превозни средства съдържат:
1. еластична лента за кръвоспиране (по Есмарх, 5 см/1 м) - 1 брой;
2. марлен бинт, 5 см/5 м - 2 броя;
3. марлен бинт, 8 см/5 м - 2 броя;
4. марлен бинт, 10 см/5 м - 2 броя;
5. пакет медицински памук, 25 г - 1 брой;
6. стерилни превръзки за повърхностни рани, 10 см/10 см - 4 броя;
7. стерилни превръзки за повърхностни рани, 40 см/60 см - 1 брой;
8. пластири за рани, 3 см/6 см x 4 броя - 2 броя опаковки;
9. адхезивен пластир за прикрепване на превръзка, 2,5 см/2,5 м - 1 брой;
10. триъгълна кърпа, 96 см/96 см/136 см - 2 броя;
11. стерилни полиетиленови ръкавици, голям размер - 2 чифта;
12. разтвор на водна основа, подходящ за дезинфекция на ръце и раневи повърхности - 200 мл;
13. безопасни игли - 6 броя;
14. ножица с тъпи върхове - 1 брой;
15. уред за обдишване - 1 брой.
(2) Всички медицински изделия, посочени в ал. 1, следва да са в срок на годност.
Чл. 2. (1) Аптечките на автомобили, предназначени за превозване на пътници с повече от 8 места за сядане без мястото на водача, съдържат двойно количество от превързочните и помощните материали, посочени в чл. 1, ал. 1.
(2) Аптечките на автомобили, предназначени за превозване на пътници с повече от 30 места за сядане без мястото на водача, съдържат тройно количество от превързочните и помощните материали, посочени в чл. 1, ал. 1.
Чл. 3. Съдържанието на аптечките се поставя в подходяща чанта, която позволява правилното съхранение на превързочните и помощните материали, обозначена с надпис "Аптечка".
Параграф единствен. Тази инструкция се издава на основание чл. 139, ал. 2, т. 2 и § 11, ал. 2 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за движението по пътищата и отменя Инструкция № 2 от 1997 г. за съдържанието на аптечките на моторните превозни средства (ДВ, бр. 51 от 1997 г.).
Източник: Lex.bg
П.П. Пускам това, защото ме спряха и се заядаха марли и бинтове...та на косъм се разминах.
Издадена от Министерството на здравеопазването
Обн. ДВ. бр.27 от 11 Март 2008г.
Чл. 1. (1) Аптечките на движещите се по пътя три- и четириколесни моторни превозни средства съдържат:
1. еластична лента за кръвоспиране (по Есмарх, 5 см/1 м) - 1 брой;
2. марлен бинт, 5 см/5 м - 2 броя;
3. марлен бинт, 8 см/5 м - 2 броя;
4. марлен бинт, 10 см/5 м - 2 броя;
5. пакет медицински памук, 25 г - 1 брой;
6. стерилни превръзки за повърхностни рани, 10 см/10 см - 4 броя;
7. стерилни превръзки за повърхностни рани, 40 см/60 см - 1 брой;
8. пластири за рани, 3 см/6 см x 4 броя - 2 броя опаковки;
9. адхезивен пластир за прикрепване на превръзка, 2,5 см/2,5 м - 1 брой;
10. триъгълна кърпа, 96 см/96 см/136 см - 2 броя;
11. стерилни полиетиленови ръкавици, голям размер - 2 чифта;
12. разтвор на водна основа, подходящ за дезинфекция на ръце и раневи повърхности - 200 мл;
13. безопасни игли - 6 броя;
14. ножица с тъпи върхове - 1 брой;
15. уред за обдишване - 1 брой.
(2) Всички медицински изделия, посочени в ал. 1, следва да са в срок на годност.
Чл. 2. (1) Аптечките на автомобили, предназначени за превозване на пътници с повече от 8 места за сядане без мястото на водача, съдържат двойно количество от превързочните и помощните материали, посочени в чл. 1, ал. 1.
(2) Аптечките на автомобили, предназначени за превозване на пътници с повече от 30 места за сядане без мястото на водача, съдържат тройно количество от превързочните и помощните материали, посочени в чл. 1, ал. 1.
Чл. 3. Съдържанието на аптечките се поставя в подходяща чанта, която позволява правилното съхранение на превързочните и помощните материали, обозначена с надпис "Аптечка".
Параграф единствен. Тази инструкция се издава на основание чл. 139, ал. 2, т. 2 и § 11, ал. 2 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за движението по пътищата и отменя Инструкция № 2 от 1997 г. за съдържанието на аптечките на моторните превозни средства (ДВ, бр. 51 от 1997 г.).
Източник: Lex.bg
П.П. Пускам това, защото ме спряха и се заядаха марли и бинтове...та на косъм се разминах.
Re: Автомобилна Аптечка - какво трябва да има в нея
То тва ще заеме цялата кола Ми когато се забали на бубомото БМВто никои нямаше пожарогасител кво да си говорим
crazy_moto- начинаещ
- Брой мнения : 29
Местожителство : sopot
Имаха доста хора но много от пожарогасителите бяха сухи. Така ги продават междодругото!crazy_moto написа:То тва ще заеме цялата кола Ми когато се забали на бубомото БМВто никои нямаше пожарогасител кво да си говорим
незнам но то тая аптечка дето я продават да нети се налага да се ползва няма нищо в нея освен 1 метър бинт и някакъв лекопласт дето я лепи я не.Същото е и с фалшивите пожарогасители дано неса налага.Всичко е само за пред катаджийте.
HegeJl4o- Рейсър
- Брой мнения : 505
Местожителство : гр.Карлово
Само гледата как да ти вземат парите!!
crazy_moto- начинаещ
- Брой мнения : 29
Местожителство : sopot
Това си е индивидуално. Аз примерно взех комплекта от руски пазар в Пловдив, но при положение, че знам, че състоянието и е отчайващо си взех неща от първа нужда, че дори и пакетчета с Аулин има в нея и то не заради друго, а защото знам, че недай си боже ми се случи нещо от тези неща ще зависи живота ми !
Всеки при достатъчно желание си го прави сам за себе си, това излизане с номера "Всичко е за пред полицаите" изобщо не е така.
Материалите са не повече от цигарите на някой редовен пушач за ден два..
Тъй като утре ми предстои пътуване до ВТ и това е влязло в сила в графика явно ще ми влезе и допълването на аптечката..
Всеки при достатъчно желание си го прави сам за себе си, това излизане с номера "Всичко е за пред полицаите" изобщо не е така.
Материалите са не повече от цигарите на някой редовен пушач за ден два..
Тъй като утре ми предстои пътуване до ВТ и това е влязло в сила в графика явно ще ми влезе и допълването на аптечката..
така е то това си е за нас но лошото е 4е тези комплекти дето ги продават са пълни ментета и дано не ни се налага да ги използеаме при реална ситуация на пътя апък що се отнася до полицаите решат ли да пишат нещо и вси4ко да е редовно пак ще намерат за какво да се заяждат
Ivan Filipov- Рейсър
- Брой мнения : 415
Местожителство : karlovo
az se vklu4vam prekaleno kisno v toq razgovor no 6te vi kaja 4e pojarogasitelq ne se kopuva ot pazar metro ili drugi magazini hranitelni a se kopuva ot specializirani takiva za6toto tam horata znaqt kakvo ti prodavat i sledqt za izpravnosta mu
za apte4kata se otnasq sastoto
тук се пише на кирилица
za apte4kata se otnasq sastoto
тук се пише на кирилица
vladovladov79- Брой мнения : 1
Местожителство : ruse
Similar topics
» Трябва ми добър теникиджия
» Трябва ли да предупреждаваме за катаджии?
» Какво ви е хобито?
» Тема за това, какво да гледаме при покупка на автомобила втора ръка...
» Кола мечта - на кой какво винаги му е било като мечта на 4 колела
» Трябва ли да предупреждаваме за катаджии?
» Какво ви е хобито?
» Тема за това, какво да гледаме при покупка на автомобила втора ръка...
» Кола мечта - на кой какво винаги му е било като мечта на 4 колела
Страница 1 от 1
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите