Auto club Karlovo
ЗА ДА ВИЖДАТЕ ПЪЛНАТА ВЕРСИЯ НА ТОЗИ ФОРУМ ВИ Е НУЖНА РЕГИСТРАЦИЯ

1.4 MultiAir Turbo бе отличен с приза най-добър нов двигател на годината

Go down

1.4 MultiAir Turbo бе отличен с приза най-добър нов двигател на годината

Писане by val_mcrae on Вто Ное 16 2010, 17:35
Международните награди за Двигател на годината 2010 се състояха на 23 юни 2010 г. Журито се сътои от 65 признати автомобилни журналисти от 32 държави, част от които САЩ, Япония, Китай, Русия, Нова Зеландия, Индия, Корея, Германия, Франция, Румъния, Южна Африка , Мексико и Великобритания.


Журито споделя своето мнение и придобити технически знания, благодарение на придобитите впечатления по време на шофиране на последните автомобилни модели по отношение на най-добро пътно поведение, икономичност и изпълнение. Наградите се присъждат на производителите, успели да приложат високи технологии при двигателя. Наградите са организирани от водещото световно списанието за двигатели - EngineTechnologyInternational, което се издава от UKIP Media & Events. Категориите са единадесет плюс специалната награда за МЕЖДУНАРОДЕН ДВИГАТЕЛ НА ГОДИНАТА.


Категориите са следните:

- Най-добър нов двагател на годината
- Зелен (Еко) Двигател на годината
- Най-добро изпълнение на двигател
- Двигател под 1 л
- От 1л до 1,4 л
- От 1,8 л до 2 л
- От 2 л до 2,5 л
- От 2,5 л до 3 л
- От 3 л до 4 л
- Над 4 л


В категорията «Най-добър нов двигател на годината» безапелационен победител стана двигателят на Fiat 1.4-litreMultiAirTurbo.

Технологията MultiAir е специална, тъй като увеличава мощността и въртящия момент, като в същото време намалява разхода на гориво и вредните емисии. Концепцията е перфектна за сегашният свят , ориентиран и загрижен към природата.
Fiat Powertrain Technologies развиват и патентоват реолюционната нова технология. Сравнен с традиционните бензинови двигатели от същия клас, MultiAir допринася с 10% повече мощност и 15 % увеличен въртящ момент, като в същото време намалява разхода на гориво с 10% и намалява вредните емисии, независимо дали са CO2 (-10%) или NOx (-60%).

Пример е победителят- 1,4 л. 170к.с. бензинов двигател , който може да се открие при Alfa Romeo MiTo QV (Quattrofoglio Verde – от итал. „зелена четирилистна детелина”. Разходът на гориво е 6 l/100km при смесен цикъл за 170 к.с. Системата Start & Stop, която спира ра ботата на двигателя при спряло положение на автомобила, също допринася за намаления разход на гориво.

Журито е впечатлено от система , която предлага толкова много ползи.
“Технологията на FIAT MultiAir дава на традиционното вътрешно горено глътка чист въздух чрез изцяло новите медоти на работа на клапаните” сподели уважаваният технически журналист Денис Симанайтис от Road & Track.

КЛАСИРАНЕ В КАТЕГОРИЯТА „ НАЙ -ДОБЪР НОВ ДВИГАТЕЛ НА ГОДИНАТА”
1. Fiat 1.4l MultiAir Turbo (Alfa MiTo, Giulietta)- 228 точки
2. Ferrari 4.5-litre V8 (458 Italia)- 200 точки
3. Volkswagen 1.2 л TSI (VW Polo, Golf, Seat Ibiza ST, Škoda Octavia, Yeti)- 134 точки
4. Mercedes-Benz 4 л Hybrid (S400)- 76 точки
5. VW 3 л TSI Hybrid (VW Touareg, Porsche Cayenne)- 71 точки
6. BMW 4.4 лV8 (X5 M, X6 M)- 68 точки

Двигателят 1,4 Multiair Turbo се класира на второ място в други две категории: „Зелен ( Еко) Двигател на годината” и „1 – 1.4 л”.


КЛАСИРАНЕ В КАТЕГОРИЯ „ ЗЕЛЕН ( ЕКО) ДВИГАТЕЛ НА ГОДИНАТА:
1. Toyota hybrid 1.8 л (Prius, Auris) - 216 точки
2. Fiat 1.4-литра MultiAir Turbo (Alfa MiTo, Giulietta) -106 точки
3. Volkswagen 1.4 л TSI Twincharger (VW Golf, Scirocco, Jetta, Touran, Tiguan, Seat Ibiza Cupra) - 104 точки
4. BMW Diesel 2 л Twin Turbo (123d, X1 23d) - 79 точки
5. Honda hybrid 1.3 л (Insight, Civic) - 67 точки
6. Mercedes-Benz Diesel 2.1 л (C-Class, E-Class) - 58 точки

КЛАСИРАНЕ В КАТЕГОРИЯ „1- 1.4 ЛИТРА”:
1. Volkswagen 1.4 л TSI Twincharger (VW Golf, Scirocco, Jetta, Touran, Tiguan, Seat Ibiza Cupra) – 307 точки
2. Fiat 1.4 л MultiAir Turbo (Alfa MiTo, Giulietta) – 254 точки
3. Volkswagen 1.4 лTSI Turbo (VW Golf, Scirocco, Jetta, Skoda Superb, Octavia, Audi A1, Audi A3, Seat Leon, Altea/XL) - 241 точки
4. Volkswagen 1.2 л TSI (VW Polo, Golf, Seat Ibiza ST, Skoda Octavia, Skoda Yeti) - 146 точки
5. Honda Hybrid 1.3 л (Insight, Civic) - 87 точки
6. Fiat 1.4 л Turbo (Fiat Punto Evo, Abarth 500, Abarth Grande Punto, Bravo, Linea, Lancia Delta, Alfa Romeo Mito, Giulietta) – 70 точки

Новите MultiAir двигатели се произвеждат в Термоли (Кампобасо) в завода FPT – Fiat Powertrain Technologies и са проектирани да работят с усъвършенстваната система Alfa DNA, която дава възможност за избор на три режима за контрол на пътното поведение на автобомила. Много характерен е и звука от двигателите MultiAir – специфичния спортен тембър, спечелил сърцата от любителите на Alfa Romeo.

Гъвкавостта и скоростта на реакция, гарантирани от системата MultiAir прави възможно да се управлява натоварването на двигателя чрез управление на всмукателните клапани, без да е необходимо да се използва дроселовата клапа. Достатъчно е да се каже че тази технология намалява разхода на гориво според NEDC (The New European Driving Cycle) с повече от 10% сравнено с традиционния 120 к.с. турбо бензинов двигател.

Сравнени с традиционните бензинови двигатели със същия обем MultiAir гарантира увеличение на мощността (до 10%) и въртящия момент (до 15%), в допълнение към значително намаление на разхода на гориво (до 10%) и намаляване на емисиите на CO 2 (до 10%), твърди частици (до 40%) и NOx (до 60%). Сърцето на MultiAir е нова електрохидравлична система, която дава възможност за редуциране на разхода на гориво (благодарение на контрола на въздушния поток чрез всмукателните клапани на двигателя, без да се използва дросела) и намаляване на вредните емисии (благодарение на контрола върху изгарянето в цилиндрите).

Как работи системата MultiAir

Целта на проекта е амбициозна: да позволи на всмукателните клапани да бъдат управлявани без тяхната зависимост от разпределителния вал. При традиционните бензинови двигатели, натоварването се контролира чрез модулиране на плътността на въздуха, навлязъл в цилиндрите чрез дросела. Ефективността обаче се намалява от така наречените „помпени” загуби. Системата MultiAir премахва тази загуби. Количеството е контролирано чрез регулиране обема на входящия въздух при постоянна температура на плътността чрез директен и изключително гъвкав контрол на всмукателните клапани. Всмукателните клапани се управляват чрез електрохидравлична система: бутало което е задвижвано от гърбицата на разпределителния вал, е свързано с всмукателния клапан чрез хидравлична камера, управлявана от електромагнитен клапан. Тук има два режима на работа: когато електромагнитния клапан е затворен, флуида в хидравличната камера действа като твърдо тяло и така гърбицата на разпределителния вал задвижва всмукателния клапан директно. Във вторият случай, когато електромагнитният клапан е отворен, флуида в хидравличната камера може да изтече към веригата с ниско налягане: като последствие, всмукателните клапани няма да следват профила на гърбицата и ще се затворят под натиска пружините си.

Три режима на работа на MultiAir:
1) Режим на максимална мощност (FULL LIFT): електромагнитният клапан е постоянно затворен и клапаните се отварят изцяло, следвайки профила на гърбицата. Този режим се използва например при движение с висока скорост по магистрала.

2) При ниски обороти и голямо натоварване - ЕVIC(Еarly Intake Valve Control): електромагнитният клапан се отваря предварително, като прекъсва механичната връзка с гърбицата на разпределителния вал, затваряйки всмукателния клапан преждевременно. Оптимизира горивната смес, например при ускорение на автомобила.

3) При условия на слабо натоварване на двигателя, например при стартиране или празен ход - LIVO(Late Intake Valve Opening): електромагнитният клапан седи в началото на такта пълнене отворен и така всмукателните клапани се отварят по-късно. При градски режим на движение, дори е възможно многократно отваряне на всмукателните клапани по време на работния такт, с оглед на по добро завихряне входящия въздух. Това е т.нар. “MULTILIFT” ефект.

avatar
val_mcrae
Admin
Admin

Брой мнения : 2305
Join date : 02.10.2009
Age : 39
Местожителство : Карлово

http://sites.google.com/site/autoclubkarlovo/

Върнете се в началото Go down

Re: 1.4 MultiAir Turbo бе отличен с приза най-добър нов двигател на годината

Писане by 2she on Вто Ное 16 2010, 19:18

.Fiat 1.4l MultiAir Turbo ..

_________________
avatar
2she
Admin
Admin

Брой мнения : 806
Join date : 04.10.2009
Age : 41
Местожителство : Карлово

http://autoclubkarlovo.bulgarianforum.net

Върнете се в началото Go down

Re: 1.4 MultiAir Turbo бе отличен с приза най-добър нов двигател на годината

Писане by val_mcrae on Вто Ное 16 2010, 19:25

Да благодаря за допълнителните снимкови материали Smile

И ето че пак Италиански двигатели с нови въведения. И най вероятно за в бъдеще ще ги ползват и на други мотори Smile
Нещо като КОМЪНРИЪЛ двигателите Smile
avatar
val_mcrae
Admin
Admin

Брой мнения : 2305
Join date : 02.10.2009
Age : 39
Местожителство : Карлово

http://sites.google.com/site/autoclubkarlovo/

Върнете се в началото Go down

Re: 1.4 MultiAir Turbo бе отличен с приза най-добър нов двигател на годината

Писане by Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите